Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Święta wielkanocne to wspaniały czas, który możesz przeznaczyć dla rodziny. Zaproś swoich bliskich do wspólnego pichcenia w kuchni i przygotujcie wyjątkowe ciasto, takie jak np. babka cytrynowa z majonezem!
Przepis jest niecodzienny, więc może zaskakiwać, ale jak się okazuje, dodanie odrobiny majonezu do babki cytrynowej sprawia, że staje się ona znacznie bardziej puszysta i delikatna. Choć słodkości to raczej ostania rzecz, z jakimi kojarzy się zastosowanie majonezu, nie bój się eksperymentów i śmiało poszerzaj kulinarne horyzonty. Efekt końcowy będzie dla Ciebie miłą i pyszną niespodzianką!
Przygotuj babkę cytrynową wielkanocną wedle tradycyjnego przepisu, dodając do ciasta przed pieczeniem kilka łyżek majonezu. Dokładnie połącz wszystkie składniki, wylej ciasto na formę i upiecz w piekarniku. Gotową, ostudzoną babkę możesz dowolnie udekorować, na przykład polewą lub lukrem i dodatkami. Możliwości jest bardzo wiele i tak naprawdę nic Cię nie ogranicza.
Babka cytrynowa z majonezem to doskonała propozycja na wielkanocny stół, ale nie tylko. Jest to szybkie i proste w przygotowaniu ciasto, które dobrze sprawdzi się zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś słodkiego lub gdy np. goście zapowiedzą się z niewielkim wyprzedzeniem i nie znajdziesz już czasu na to, by wybrać się na większe zakupy. Do cytrynowej babki wielkanocnej z majonezem potrzebujesz zaledwie kilku składników, które zazwyczaj dostępne są w domu.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Obydwa rodzaje mąki oraz Proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Oddziel żółtka jajek od białek.
Cytrynę umyj i sparz wrzątkiem. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i miksuj na najwyższych obrotach 1-2 minuty. Następnie dodaj żółtka oraz skórkę z cytryny i zmiksuj ponownie.
Połącz suche i mokre składniki, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Do masy dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i połowę soku z cytryny, ponownie wymieszaj.
Formę do babki posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz 45 minut.
Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika, ale zostaw jeszcze przez 2-3 minuty w formie. Następnie odwróć ją do góry dnem i pozostaw do odparowania.
Przygotuj lukier. Połącz ze sobą cukier puder i pozostały sok z cytryny. Dolej gorącej, przegotowanej wody - do uzyskania płynnej, ale gęstej konsystencji. Zdejmij formę z babki i polej ją cytrynowym lukrem.
Magdalena